«Vi er svært heldige som fikk møte dere»


Fra norskklassen på Halden mottak.

Halden-flyktningene. Det er vi som var svært heldige som fikk møte dem. Vi var som familie for dem. De var som familie for oss.

Jeg har en klump i halsen. Og tårer i øynene. Det å lese dette fra en av mine flyktningelever gjør meg virkelig rørt. Det har gått fem måneder siden flyktningene forlot Halden mottak på Svinesundsparken. Jeg har bare gode minner. Savnet sitter dypt. Savnet etter den gleden jeg var i stand til å føle mens jeg kunne være til hjelp for disse menneskene er virkelig stor. Det er en glede jeg ikke har klart å føle på noen annen måte. Det er fem måneder siden, men for meg vil det alltid være som om det var i går. Den anerkjennelsen, den respekten, den kjærligheten og den varmen jeg mottok fra disse menneskene sitter dypt inne i meg.


Flyktningbarna på Halden mottak.

Jeg tar en dyp pust. Tenker tilbake på de små øyeblikkene vi delte sammen. Jeg kan se for meg flyktningbarna rope på meg og løpe mot meg for å gi meg klem hver gang de så meg komme. Jeg husker godt hvordan barna klamret seg fast til meg og viste meg hvor glade de var i meg. Jeg kan ikke glemme deres triste ansikter mens de tok en siste farvel med meg. Jeg tenker ofte på hva det var som de hadde å gi meg som gjorde meg så lykkelig. Jeg var deres lærer i språket, men sannheten er at de lærte meg om livet. Jeg husker godt hvordan latteren satt løst mens vi hadde norsktimer med dem. Det var som om det var ingen sorg i livet, det var ingen bekymringer. Under timene var det kun oss og dem. Det er ofte jeg har tenkt tilbake på den tiden. Det er ofte jeg har ønsket at den aldri tok slutt. Vi var deres første møte i Norge under deres opphold på akuttmottaket. Jeg finner ikke ord for å beskrive hvordan det føles å vite at de fortsatt husker oss. At de fortsatt setter pris på oss. Vi var som familie for dem. De var som familie for oss. Det er ikke rart tårene fyller opp øynene og rører meg når noen av flyktningene fem måneder etter at de forlot Halden skriver noe så varmende som dette: «Vi er svært heldige som fikk komme til Halden og å få møte dere. Det var en stor glede. Takk for deres innsats. Takk for alt». Men spør du oss så var det vi som var svært heldige som fikk bli kjent med dem.

«Vi var som familie for dem. De var som familie for oss». 


Avslutningsdag før deres ferd gikk videre..

Møtet med flyktningene forandret en stor del av mitt liv. Det forandret en stor del av meg. Det forandret hvordan jeg så på livet og det gjorde mine sorg små. Jeg sitter og tenker på hvordan noen mennesker kan sette så mye preg i ens liv. Å være der for flyktningene er det mest meningsfylte jeg har gjort i livet. Og jeg skulle ønske jeg kunne ha gjort enda mer. Det var en uforglemmelig tid. Det var kanskje den beste tiden i livet. I mitt og min brors i alle fall. Halden-flyktningene betyr utrolig mye for oss. Og vi virkelig savner dem.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.